Project ‘Heksenkinderen’

 

Het opvanghuis voor kinderen die van hekserij worden beschuldigd, is begonnen toen in 2010 drie tienermeisjes door hun families op straat waren gezet, nadat een voorganger de ouders had verteld dat de meisjes heksen waren en daardoor de oorzaak waren van alle armoede en problemen thuis. De gemeenschap heeft de meisjes vervolgens in elkaar geslagen. Als de politie niet had ingegrepen, waren ze waarschijnlijk zwaar gewond of gedood. Andere familieleden en leden van de gemeenschap die met de meisjes begaan waren, hebben ze naar het meisjeshuis voor tienerprostituees gebracht, maar dat was al stampvol met 14 meisjes. Vervolgens is een nieuw opvanghuis begonnen in een klein gehuurd onderkomen met hulp van Stichting Afrika Zending, Stichting Across-Outreach en vrienden.

Het mishandelen en beschuldigen van kinderen van hekserij is een groot probleem in Malawi en andere delen van Afrika. Zo hebben leden van een Afrikaanse gemeente in Blantyre, Malawi hun twee kinderen als heksen verbrand na een ‘openbaring’. Het incident volgde op een ander incident waarbij 4 jongeren levend zijn verbrand, toen zij op aanraden van een soortgelijke voorganger (een valse profeet) zichzelf in het vuur wierpen. Een bevriende dokter die ons helpt in de projecten vertelde over een baby die in heet water was gekookt om de demonen uit te bannen en nu al maanden voor haar leven vecht in het ziekenhuis. Regelmatig lezen we ook berichten in de plaatselijke couranten over het verschrikkelijke leed dat kinderen wordt aangedaan onder het mom van heksenjacht en demonen uitbanning.

Er is gelukkig ook positief nieuws, want als Afrika Zending konden we al een aantal kinderen opvangen. We krijgen op dit moment een structurele bijdrage van ongeveer 500 euro per maand van Word & Deed North America. Aangevuld met uw giften kunnen we de meisjes goede opvang, counseling en scholing bieden. Inmiddels is dankzij een grote bijdrage van Stichting Het Weeshuis der Hervormden (31.000,00 euro) een nieuw opvangcentrum gekocht waar niet alleen de meisjes opgevangen kunnen worden, maar dat ook een gastenverblijf heeft voor vrijwilligers uit Nederland en andere landen die tijdelijk komen meehelpen.

Met hulp van de Wilde Ganzen hopen we binnenkort een minibus aan te schaffen, zodat we ons werk beter kunnen doen en de meisjes veiliger vervoerd kunnen worden.

Onderstaand enkele verhalen van de kinderen:

Sheila

13 jaar
Wees (beide ouders)
Werd verzorgd door grootmoeder, totdat ze door haar werd beschuldigd van hekserij en uit huis werd gezet. Ook alle andere familieleden sloten de deuren voor haar, omdat ze bang waren door haar vervloekt te worden. Om te kunnen overleven, heeft ze met een aantal mannen geslapen (vaak voor minder dan 1 euro). Uiteindelijk hoorde ze van iemand dat er een christelijk meisjeshuis in de buurt was en daar is ze heen gegaan voor hulp, maar het huis was al helemaal vol (Blantyre Girlshome).
Sheila zegt dat ze geen heks is en geen heks wil zijn, maar dat alle beschuldigingen haar hebben verward.

Grace
13 jaar
Wees (beide ouders)
Werd door een tante onderhouden, totdat ze ervan beschuldigd werd een heks te zijn. Vervolgens werd ze steeds erger mishandeld, totdat ze van huis is weggevlucht. Ze begrijpt niet waarom ze tot heks bestempeld is, aangezien ze nooit iets van dien aard heeft gedaan.

Tabertha
16 jaar
Beide ouders leven nog maar haar moeder en oudere broer beschuldigen haar van hekserij.  Haar vader gelooft het niet, maar hij wordt niet serieus genomen (waarschijnlijk wordt gedacht dat hij door haar behekst is). De broer heeft samen met anderen in de gemeenschap haar zo zwaar mishandeld dat ze bewusteloos is geraakt en in het ziekenhuis werd opgenomen, nadat de politie haar had gered uit haar benarde situatie. De hele gemeenschap gelooft dat ze een heks is, maar zelf ontkent ze enige betrokkenheid bij hekserij.