Nov 192017
 

Afgelopen week zijn Peter en Roel in Suceava geweest. Suceava is de oude hoofdstad van het middeleeuwse vorstendom Moldavië. Een kleine natie die in de vijftiende eeuw een glorietijd beleefde onder vorst Stefan de  Grote (Stefan Cel Mare), in de regio een beroemde historische figuur. De ruïnes van het enorme kasteel van de vorsten zijn nog in de stad te vinden. Peter en Roel logeerden in het (bijna afgeronde) guesthouse van Peters schoonzoon Romy (man van Peters dochter Tirza), die leiding geeft aan een succesvol transportbedrijf. 

Het was de bedoeling om de rest van de hulpgoederen af te leveren aan een plaatselijk contact van het kindersponsorprogramma. Helaas was deze persoon echter al een hele tijd van huis in verband met een ernstige ziekte in de familie. Peter heeft toen contact gelegd met iemand anders die verbonden is aan het kindersponsorplan en hij heeft de hulpgoederen aan hem overgedragen. Peter en Roel brachten veel tijd door met de ouders van Romy, de familie Gulei. Ook bezochten ze het historisch museum van de regio Bucovina, waarin Suceava zich bevindt. Dit museum is zeker de moeite waard, het vertelt veel over de geschiedenis van de regio en heeft een interessante collectie van historische voorwerpen. 

Zaterdag reden Peter en Roel terug naar Oradea. In het plaatsje Huedin, minder dan 100 kilometer van het einddoel, veroorzaakte Roel bij het wegrijden van een parkeerplaats in het centrum een kleine aanrijding. Niemand raakte gewond, maar er was wel blikschade. Alles wordt netjes via de verzekeringen geregeld, maar de politie heeft Roels rijbewijs in beslag genomen. In Roemenië krijgt de veroorzaker van een ongeval namelijk al vrij snel een tijdelijke rijontzegging. Die geldt alleen voor Roemenië. Het rijbewijs wordt via diplomatieke weg naar de RDW opgestuurd. Dit kan echter best een lange tijd duren.

Zondag heeft Peter in de gemeente van Casa Lumina in Oradea mogen spreken. Hij heeft ook met verschillende gemeenteleden persoonlijk mogen bidden. 

 

Nov 142017
 

Op dinsdag 14 november hebben Peter en Roel een deel van de meegenomen hulpgoederen (kleding) mogen uitdelen aan enkele zeer arme Roma families in (de omgeving van) Oradea. Daarna hebben ze voor de gezinnen gebeden en de individuele gezinsleden gezegend. Ze zijn daarbij begeleid en vertolkt door Mimi Mut, de plaatselijke medewerkster van Oost Europa Zending. Mimi is verbonden aan Casa Lumina in Oradea, een christelijk centrum voor hulp aan mensen die nergens anders terecht kunnen, met name die uit de Roma (zigeuner) bevolking. Er is plaats voor kinderen om huiswerk te maken, er wordt hulp verstrekt aan alleenstaande moeders, op zondag komt er een zigeunergemeente samen in het gebouw en er vinden vele andere activiteiten plaats. De gezinnen die vandaag de kleren in ontvangst namen zijn opgenomen in een kinder sponsor plan. Dit bestaat al vele jaren en is het project waarvoor Peter (in 1992) zijn allereerste reis naar Roemenië maakte. Op woensdag reizen Peter en Roel door naar Suceava, een reis van nog eens 700 kilometer.

 

 

Nov 132017
 

Na twee volle dagen rijden (zo’n 1000 km per dag, met een tussenstop in de buurt van Linz, Oostenrijk) en een kapotte dynamo zijn Peter en Roel zondagavond rond 22.00 uur veilig aangekomen in de Roemeense grensstad Oradea. Daar verblijven ze in een guesthouse waar Peter al jaren komt. Ruim, rustig en goedkoop, met een eigen keuken voor de gasten. Het weer was eigenlijk de hele weg verschrikkelijk (ontzettend veel regen, ook in de alpen), maar is op maandag opgeklaard. Het eerste punt op de agenda was natuurlijk reparatie van de auto. En ja hoor: dat is gewoon vakkundig in een middag gedaan door een plaatselijke garage. Afspraak maken was niet nodig. De reis vindt dus gewoon doorgang.