Malawi

 

Het land

Om met het land zelf te beginnen. Malawi is een mooi, vriendelijk maar na Somalie het armste land van Afrika. Het is klein en dichtbevolkt en er wordt veel gefietst tot in de verste uithoeken van het land, daarna houdt de vergelijking snel op.
Malawi is echt het binnenland van Afrika waar Livingstone indertijd zijn beroemde ontdekkingsreizen deed. Het is drie keer zo groot als Nederland, in het oosten en zuiden begrensd door Mozambique, in het westen door Zambia en ten noorden door Tanzania.
Van het land wordt 30% ingenomen door het paradijselijke Lake Malawi, 500 km lang, onderdeel van de Great African Rift Zone, een langgerekte breuklijn die zich vanaf het Midden Oosten via Ethiopië in het noorden tot Zimbabwe (vroeger Rhodesië) in het zuiden uitstrekt. Grote delen van het land liggen relatief hoog boven zeeniveau – Blantyre, onze standplaats, ligt bijvoorbeeld op 900 meter – en het klimaat is daardoor vaak aangenaam. In het diepe zuiden waar de Shire rivier in de Zambesi uitmondt, is het laag, moerassig en bloedheet. Het land heeft 13 miljoen inwoners (49,2% kinderen onder de leeftijd van 15 jaar), is daarmee een van de dichtstbevolkte en armste landen van Afrika. Malawi moet het voornamelijk van de landbouw hebben. Mais is het hoofdvoedsel, naast aardnoten, cassave, rijst, aardappelen, bananen en vis. Exportproducten: thee, tabak, koffie, suiker, peulvruchten, rubber, rijst, aardnoten en macademia noten (in opkomst).

Het leven

De Malawianen vormen een vriendelijk, niet agressief volk. Je kunt je als blanke buitenlander overdag gemakkelijk en veilig door stad en land bewegen. De voertaal is Engels en Chichewa. De belangrijke religies zijn het christendom en de islam. Openbaar vervoer gebeurt voornamelijk met de zogenaamde minibusjes, heel goedkoop, die als een zwerm insecten het straatbeeld beheersen. Gebouwd voor 12, vaak volgepropt met meer dan 20 personen. Deze onberekenbare vehikels, soms echte rijdende wrakken zonder lichten, zijn er de oorzaak van dat Malawi het relatief hoogste aantal verkeersslachtoffers (RTA’s = Road Traffic Accidents) ter wereld heeft. De grote wegen door Malawi, asfalt met niet al te veel gaten, zijn van redelijke kwaliteit.

 

Blantyre

In Blantyre verblijven de medewerkers van Stichting Afrika Zending en bevinden zich de projecten. Vanuit Blantyre bereiken we vrijwel geheel Malawi en zelfs daarbuiten met de boodschap dat alle kinderen door God geliefd zijn en onze zorg en hulp moeten krijgen, inclusief de kinderen die door middel van prostitutie proberen te overleven en de kinderen die door de gemeenschap van hekserij worden beschuldigd.

 

De vlag van Malawi ziet u hiernaast: