Nov 192017
 

Afgelopen week zijn Peter en Roel in Suceava geweest. Suceava is de oude hoofdstad van het middeleeuwse vorstendom Moldavië. Een kleine natie die in de vijftiende eeuw een glorietijd beleefde onder vorst Stefan de  Grote (Stefan Cel Mare), in de regio een beroemde historische figuur. De ruïnes van het enorme kasteel van de vorsten zijn nog in de stad te vinden. Peter en Roel logeerden in het (bijna afgeronde) guesthouse van Peters schoonzoon Romy (man van Peters dochter Tirza), die leiding geeft aan een succesvol transportbedrijf. 

Het was de bedoeling om de rest van de hulpgoederen af te leveren aan een plaatselijk contact van het kindersponsorprogramma. Helaas was deze persoon echter al een hele tijd van huis in verband met een ernstige ziekte in de familie. Peter heeft toen contact gelegd met iemand anders die verbonden is aan het kindersponsorplan en hij heeft de hulpgoederen aan hem overgedragen. Peter en Roel brachten veel tijd door met de ouders van Romy, de familie Gulei. Ook bezochten ze het historisch museum van de regio Bucovina, waarin Suceava zich bevindt. Dit museum is zeker de moeite waard, het vertelt veel over de geschiedenis van de regio en heeft een interessante collectie van historische voorwerpen. 

Zaterdag reden Peter en Roel terug naar Oradea. In het plaatsje Huedin, minder dan 100 kilometer van het einddoel, veroorzaakte Roel bij het wegrijden van een parkeerplaats in het centrum een kleine aanrijding. Niemand raakte gewond, maar er was wel blikschade. Alles wordt netjes via de verzekeringen geregeld, maar de politie heeft Roels rijbewijs in beslag genomen. In Roemenië krijgt de veroorzaker van een ongeval namelijk al vrij snel een tijdelijke rijontzegging. Die geldt alleen voor Roemenië. Het rijbewijs wordt via diplomatieke weg naar de RDW opgestuurd. Dit kan echter best een lange tijd duren.

Zondag heeft Peter in de gemeente van Casa Lumina in Oradea mogen spreken. Hij heeft ook met verschillende gemeenteleden persoonlijk mogen bidden.