Sep 182018
 

Vandaag het vijfde verslag van mijn reis door Kenia en Oeganda. De eigenaar van het hotel waar ik vorig jaar logeerde, had me uitgenodigd om wanneer ik terugkwam een bezoek te brengen aan zijn kerk in Kisumu. Die zou dan zorgen voor accomodatie en dergelijke. Wat is het toch geweldig om overal waar je komt mensen te leren kennen die je willen helpen. Mijn broeder James bracht me naar een dorp met zo’n ingewikkelde naam, dat ik hem niet heb kunnen onthouden. Er zou daar een bijeenkomst gehouden worden. Helaas was die al afgelopen toen we er aankwamen. Het was nacht geworden en de plek was moeilijk te vinden en bleek veel verder weg te zijn dan we hadden ingeschat. Het programma werd de volgende dag echter voortgezet door het missieteam uit Nairobi. Zo kon ik toch tijdens de zondagochtendbijeenkomst en in de middag. Opnieuw waren de mensen heel open. De bijeenkomst was in het centrum van het dorp. Ik ontmoette een aantal broeders met de visie om alle 42 verschillende stammen in Kenia in hun eigen taal met het evangelie te bereiken. Kenia is inderdaad een heel groot land. Ik heb contact gelegd met deze broeders, wie weet heeft God mij deze kans gegeven voor de volgende keer.

Peter Edelenbosch

Sep 122018
 

Dit is mijn vierde verslag over mijn reis in Kenia. Vandaag wil ik wat vertellen over het eten hier. ‘s Morgens eet je vaak wat er over is gebleven van de avond ervoor. Zo niet, dan eet je doorgaans een stuk brood en je drinkt er thee bij. Die is op zijn Engels klaargemaakt, sterk met veel melk erin. Op het brood smeer je margarine en soms komt er een ei op. ‘S Middags eet je nsima met groente. Nsima is een dikke pap, gemaakt van witte mais. In Kenia is mais wit in plaats van geel. En als avondeten eet waarschijnlijk weer hetzelfde.

Je eet met je handen. Als de maaltijd begint komt één van de kinderen met warm water dat hij of zij over je handen uitgiet. En na afloop was je je handen nog een keer. In de meeste snackbars en restaurants is een kraantje om je handen onder te wassen. Er hangt meestal geen handdoek of iets dergelijks bij.

Als je geluk hebt, krijg je een banaan. Eet smakelijk!

Peter Edelenbosch

Sep 102018
 

Peter heeft enkele dagen niet hoeven preken of een conferentie leiden. Dit gaf hem de kans om het leven van de gewone Keniaan te ervaren. Hij bezocht een sloppenwijk en een grote markt. Dit heeft hem geholpen om het dagelijkse leven in Kenia beter te begrijpen. Peter werd geraakt door manier waarop de mensen in Kenia moeten overleven. Bijvoorbeeld door de kleine oppervlakte van de winkeltjes (slechts zo’n twee vierkante meter). Hoe kun je seminars over counseling geven als je zelf niet ervaart waarvoor je toehoorders zich iedere dag opnieuw gesteld zien? Veel mannen laten hun vrouw in de steek en daardoor zijn er veel alleenstaande moeders met kinderen. De kinderen moeten daardoor dan misschien wel naar een internaat gestuurd worden. Het gaat je aan je hart.

 

 

 

 

 

Volg ons ook op onze Facebook Page!